Truly biobased,
fully compostable

HemCell® biopolymers is gebaseerd op een vezelrijke grondstof, vervaardigd uit geprepareerd agrarisch palmbladafval. Via een innovatief productieproces combineren we deze biologische grondstof met bestaande bioplastics zoals PLA, waardoor er een nieuwe polymeermatrix ontstaat. Diverse gedetailleerde onderzoeken tonen aan dat de nieuwe HemCell biopolymeermatrix ook echt een nieuwe matrix is. Dus geen composiet of compound, maar een nieuw monomateriaal. Door te sleutelen aan de samenstelling van het granulaat zijn er verschillende recepturen en korrels leverbaar, elk met eigen specificaties en toepassingsmogelijkheden. HemCell® wijkt af van PLA door een hogere hittebestendigheid, verbeterde thermoplastische eigenschappen én is compleet koude grond composteerbaar.

Kleine korrel,
revolutionair resultaat

Biobased plastic is bijna altijd alleen industrieel composteerbaar. HemCell composteert echter gewoon in de buitenlucht. Het is 100% biologisch afbreekbaar en laat 0% microplastics achter.

Het geheim van 
HemCell granulaat

Negatieve effecten van het gebruik van plastic, met name microplastics die in het milieu achterblijven, zijn bekend. Deze milieueffecten stuwen de marktvraag naar duurzame alternatieven zoals bioplastics en virgin PLA. HemCell onderscheidt zich van overige aanbieders met een aantal belangrijke (verwerkings)voordelen:

 • Het granulaat kan, afhankelijk van de vraag, toepassing en het volume volgens verschillende recepturen worden samengesteld. 
 • HemCell is al verwerkbaar op een massatemperatuur van 170 tot 175 °C met een matrijstemperatuur van slechts 35°C. 
 • Het granulaat is in de meeste gevallen te gebruiken met bestaande matrijzen en spuitgietmachines.
 • HemCell granulaat kent geen krimp.
 • HemCell Resin is REACH compliant, TUV Food Contact Safe OM3 en heeft goede OTR waardes.
 • De HDT ligt hoger dan regulier virgin PLA op ± 80-85°C.
 • Interessant voor ontwerper en verwerker is het soortelijk gewicht (SG) dat, afhankelijk van de receptuur, rond de 1 kg/m3 ligt. Overige bioplastics komen rond de 1,25-1,35 kg/m3 uit.
HemCell
HemCell

Veel gestelde vragen

 • Waar is HemCell van gemaakt?

  HemCell® biopolymers is gebaseerd op een vezelrijke grondstof, vervaardigd uit geprepareerd agrarisch palmbladafval. Via een innovatief productieproces combineren we deze biologische grondstof met bestaande bioplastics zoals PLA, waardoor er een nieuwe polymeermatrix ontstaat. 100% biobased, 100% koude grond composteerbaar, 0% microplastics.

 • Wat betekent koude grond composteerbaar?

  Dat het product dat van HemCell is gemaakt in de buitenlucht, onder invloed van het weer, volledig uiteen valt. Dat wat er overblijft is bioactieve compost. Er is dus geen industrieel verwerkingsproces nodig om HemCell te composteren.

 • Waarom is HemCell duurzamer dan andere bioplastics?

  Dat heeft een aantal redenen:

  Andere bioplastics zijn vrijwel nooit 100% biobased, maar een mengvorm.

  HemCell is volledig koude grond composteerbaar, daar waar andere bioplastics als afval industrieel moeten worden verwerkt. Dus minder energieverbruik en minder uitstoot van CO₂.

  We onttrekken geen ingrediënten aan de voedselketen. HemCell is gemaakt van een restproduct, van afval. Namelijk afgevallen palmbladeren.

  De afgevallen palmbladeren worden normaliter verbrand. Wij drogen en vermalen de bladeren. Dus ook dat betekent minder uitstoot van CO₂.

  De compost van HemCell is bioactiever dan andere bioplastics die gecomposteerd zijn.

 • Zijn er plastic tasjes of folie van HemCell te maken?
  Het is op dit moment nog niet mogelijk om HemCell te verwerken tot dunne folie/film.
 • Is HemCell in alle kleuren verkrijgbaar?
  HemCell is verkrijgbaar in een aantal natuurlijke tinten, op basis van biobased afbreekbare kleurstoffen. 
 • Moeten spuitgietmachines en matrijzen worden aangepast?
  In vrijwel alle gevallen is HemCell te gebruiken in combinatie met bestaande machines en matrijzen, soms met een minimale aanpassing van instellingen. 

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.